Η ενασχόληση με τον τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια, είναι μια κατάσταση που απασχολεί πολλές Χώρες παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια, ανησυχητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στον Ελληνικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, η πρόσβαση στον διαδικτυακό τζόγο είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς με μία ηλεκτρονική συνδρομή, μπορεί κάποιος να έχει 24ωρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ βρίσκεται στο σπίτι του.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τους Επιστήμονες καθώς παρατηρείται ότι όσο περνούν τα χρόνια, τα ποσοστά του τζόγου αυξάνονται συνεχώς. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Όταν στην κοινωνία δεν επικρατεί η ισορροπία και η αρμονία, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, βγάζοντας στην επιφάνεια αρκετές εσωτερικές ανασφάλειες και φοβίες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν τόσο φανερές. Για τους ίδιους λόγους ισχύει και η επιρροή από το οικογενειακό περιβάλλον. Όταν στην οικογένεια δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και δεν επικρατεί η ηρεμία, το άτομο τείνει να βρίσκει λύσεις για να εκτονώσει την ένταση που έχει μέσα του. Για αυτούς τους λόγους και δεδομένων των καταστάσεων αυτών, πολύς κόσμος προσπαθεί να βρει διέξοδο. Ιδιαιτέρως, νέοι άνθρωποι – με τους άντρες να έχουν το προβάδισμα –  φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στον τζόγο, είτε αυτό αφορά εξαρτησιογόνες ουσίες όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως η κοινωνική δικτύωση, καζίνο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κάθε είδους στοίχημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η εξάρτηση από τον τζόγο μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πολλών συμπεριφορών, όπως είναι η σωματική και η λεκτική βία, καθώς με τον εθισμό, ο άνθρωπος γίνεται πιο νευρικός, πιο ευέξαπτος και πιο υπερκινητικός – ανεξάρτητα από την επιφανειακή ηρεμία που μπορεί να δείχνει το πρώτο διάστημα. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαλύσει τις οικογένειες τους, καθώς λόγω της εξάρτησης τους από τον τζόγο έχουν χάσει αμέτρητες περιουσίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τζόγο είναι μορφωμένοι και με αρκετά καλή επαγγελματική σταδιοδρομία. Υπάρχει, όμως, και το ποσοστό των ανθρώπων που οδηγούνται σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά προκειμένου να εξοφλήσουν χρέη τα οποία τους ταλαιπωρούν για καιρό. Όσο περνάει ο καιρός και το άτομο εθίζεται ακόμα περισσότερο, τόσο πιο έντονες γίνονται οι αντιδράσεις του, με κύριο χαρακτηριστικό το συναίσθημα του θυμού αλλά και η απομόνωση σε αρκετές περιπτώσεις. Γεγονός είναι ότι την τελευταία πενταετία έχουν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίες λόγω τζόγου. Βέβαια, ο τζόγος δεν παρατηρείται μόνο στους ενήλικες, αλλά μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός έφηβοι εξίσου δείχνουν προτίμηση σε αυτόν και συγκεκριμένα στο αλκοόλ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τελευταίες στατιστικές έρευνες της ESPAD που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2019 σε μαθητές λυκείου – ηλικίας 16 ετών, παρατηρήθηκε ότι 9,4% των μαθητών σε όλη την Ελλάδα είναι χρήστες παράνομων ουσιών, με τα αγόρια να επικρατούν με 12,6% έναντι των κοριτσιών με 6,2%.

Πρόκειται για μια παθολογική ασθένεια η οποία εξελίσσεται σε μάστιγα, για αυτό η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί όσο καλύτερα γίνεται, αυτή η κρυμμένη ασθένεια. Κάποιοι τρόποι πρόληψης είναι η επαφή με τις Υπηρεσίες Υγείας και τα Ινστιτούτα απεξάρτησης σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη επιρροή. Επίσης, καλό είναι να πραγματοποιούνται συχνά ειδικά σεμινάρια στους εργασιακούς χώρους όσον αφορά τους ενήλικες. Στην περίπτωση των εφήβων, καλό είναι να πραγματοποιούνται εξίσου σεμινάρια από ειδικούς Συμβούλους με την παρουσία των γονέων στα σχολεία . Τέλος, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον  καλό είναι τα μέτρα ορίου ηλικίας να τηρούνται και να είναι πιο αυστηρά.