6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

 

. 2 – 6 Μαΐου 2020 στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη

. 10 – 13 Ιουλίου 2020 στο Μπούρτζι της Σκιάθου

 Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston) και της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο (The Hellenic Canadian Academic Association of Ontario) οργανώνει το 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Το πρόγραμμα (κεντρική δράση) θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή από 2-6 Μαΐου 2020.

 Η δράση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου και Οικουμενικού Πατριάρχη κυρίου Βαρθολομαίου, ο οποίος και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, καθώς και της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, υποστηρίζεται  από το Ίδρυμα Μποδοσάκη – Σισμανόγλειο Μέγαρο. Μετά από 5 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University κ.ά.

 Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη.

 Το 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο:

Η διαχρονία της ελληνικής γλώσσας: Ρίζες και προοπτική.

Ενδεικτικές θεματικές:

 • Ζητήματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας
 • Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σήμερα
 • Αρχαίες και νέες διάλεκτοι
 • Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα
 • Γλωσσική αλλαγή και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες
 • Η διάδοση της ελληνικής γλώσσας των ελληνικών σπουδών
 • Η ελληνική γλώσσα στην τέχνη και τη λογοτεχνία
 • Η ελληνική γλώσσα στα ΜΜΕ
 • Ελληνική γλώσσα και διαδίκτυο
 • Διεπιστημονικές προσεγγίσεις

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Και δεύτερη δράση του Δ.Θ.Π.

 Επιπλέον, φέτος το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο καινοτομεί καθώς εμπλέκει σοβαρά στον κύκλο των δραστηριοτήτων του, τους απόφοιτούς του. Έτσι, οργανώνει και στηρίζει μία νέα δράση στους κόλπους του, στην οποία πρωτοστατεί ο Όμιλος Αποφοίτων ο οποίος λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο διαδικτυακά, με επικεφαλής τον κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Γλωσσολογίας του Lancaster University κ. Δημήτριο Βαρδαβά. Η δράση αυτή ονομάζεται συμβολικά «Το Μικρό Θερινό» και θα πραγματοποιηθεί από 10-13 Ιουλίου στη Σκιάθο και συγκεκριμένα στο πολιτιστικό κέντρο Μπούρτζι. Συμμεριζόμενο τη φιλοσοφία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, το «Μικρό Θερινό» θα στηριχθεί από τον φορέα Study in Greece, στο Academic Advisory Board του οποίου συμμετέχει η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Δ.Θ.Π. κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, η οποία και θα έχει την επιστημονική ευθύνη της δράσης.

 Το θέμα του «Μικρού Θερινού» θα είναι το εξής:

Η ηθική και η ιδεολογία στη γλώσσα των ΜΜΕ.

 Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και κυρίως μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Ειδικοί συνεργάτες του προγράμματος αναλαμβάνουν οι κ.κ. Εμίλ Θεοδωρόπουλος, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Νίκος Μαθιουδάκης, Διδάκτωρ Υφογλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Τιράνων “Logos”.

 Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, το CNN Greece και ο Όμιλος REAL (Real Fm 97.8, Real News, Real.gr). Τη δράση υποστηρίζουν οι εκδόσεις Gutenberg και μία σειρά άλλων φορέων, οι οποίοι και θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου,

nitsi@uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον σας για το 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, το οποίο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη συμμετοχή με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston) και της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο (The Hellenic Canadian Academic Association of Ontario).

Σας αποστέλλεται το πληροφοριακό υλικό. Θα ακολουθήσουν και νεότερες ενημερώσεις για όσους εγγράφονται. Μπορείτε να επισκεφθείτετην ιστοσελίδα του προγράμματος summerschool.ac.uoi.gr, καθώς και να ακολουθείτε τη σελίδα της Ακαδημαϊκής Διευθύντριας στο fb (nikoletta tsitsanoudis mallidis) όπου επίσης αναρτώνται πληροφορίες για το 6ο Δ.Θ.Π.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των διδάκτρων (350 ευρώ για τους απόφοιτους που εργάζονται, 285 ευρώ για όσους δεν εργάζονται και για τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς φοιτητές), καλύπτει τα εξής:

1.εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό υλικό, πρόγραμμα, αφίσες, σημειώσεις, πιστοποιητικό αναγνώρισης παρακολούθησης)

 1. εικοσιπέντε ωρών σεμιναριακό πρόγραμμα με διαλέξεις και workshops
 2. ευρύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
 3. είσοδο σε πολιτιστική εκδήλωση (ανάλογα με το τι θα ανακοινωθεί)
 4. όλες τις μετακινήσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος
 5. όλα τα μεσημεριανά γεύματα τις ημέρες των μαθημάτων
 6. διάφορα αναμνηστικά δώρα

Στο youtube μπορείτε να δείτε και βίντεο από την πρώτη χρονιά του προγράμματος, εάν αναζητήσετε το Andros SummerSchool 2015. Σχετικό αφιέρωμα, μεταξύ πολλών άλλων, μπορείτε να δείτε και στο CNNGreece: http://www.cnn.gr/oikonomia/epixeiriseis/story/72046/anakoinothike-episima-to-3o-therino-panepistimio-stin-andro-me-thema-ti-logokrisia

 Θα δοθεί Πιστοποιητικό Παρακολούθησης με αναφορά στις ώρες του σεμιναρίου.

Υπογραμμίζεται ότι εκτός από το κεντρικό πρόγραμμα της Κωνσταντινούπολης, μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις εργασίες του «Μικρού Θερινού» που θα ακολουθήσει στη Σκιάθο, χωρίς να απαιτείται άλλη εγγραφή.

Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς διαμορφώνεται αυτό το διάστημα. Ελπίζουμε να σας διαφωτίσαμε αρκετά.

Θα σας αποσταλούν και οδηγίες εγγραφής. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά με την υπεύθυνη του προγράμματος:

Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη

Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Fellow of Comparative Studies, CHS – GR (2014-15), Harvard University

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Θερινού Πανεπιστημίου

2651005722, 6932486855

Από την Οργανωτική Επιτροπή

Οδηγίες συμμετοχής

στο 6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

«Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

 

 

Κωνσταντινούπολη, 2020

 

Γενικές πληροφορίες

Άφιξη: 2 Μαΐου

Έναρξη μαθημάτων: 3 Μαΐου

Λήξη μαθημάτων: 6 Μαΐου

Λήξη προγράμματος: 6 Μαΐου

 

Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Προγράμματος:

-Νικολέττα Τσιτσανούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, nitsi@uoi.gr, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932486855.

 

Συνεργάτες προγράμματος:

– Εμίλ Θεοδωρόπουλος (συντονιστής), emil_theo@hotmail.com, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976389198

– Νίκος Μαθιουδάκης (συντονιστής), nikosmathious@gmail.com, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945936887

Μετάβαση στην Κωνσταντινούπολη

Οι σπουδαστές/στριες του Δ.Θ.Π. θα πρέπει να βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη το αργότερο το Σάββατο 2 Μαΐου, προκειμένου να τακτοποιηθούν στο ξενοδοχείο. Συστήνεται ο πολύ έγκαιρος προγραμματισμός της μετάβασής σας. Η μετάβαση των συμμετεχόντων στην Κωνσταντινούπολη και η επιστροφή τους από αυτή πραγματοποιείται αποκλειστικά με ευθύνη των ιδίων. Οι μετακινήσεις εντός της Πόλης για τις ανάγκες της παρακολούθησης των μαθημάτων θα γίνονται με λεωφορείο του προγράμματος.

Διαμονή

 Οι κρατήσεις γίνονται απευθείας από τους συμμετέχοντες μέσω του προτεινόμενου ταξιδιωτικού πρακτορείου ή άλλου αποκλειστικά δικής τους επιλογής. Συστήνεται η πολύ έγκαιρη κράτηση.

 *Σημειωτέον πως το κάπνισμά δεν επιτρέπεται στα δωμάτια, καθώς και κατά τη διάρκεια των μαθήματων. Δεδομένος θεωρείται ο σεβασμός στις ώρες κοινής ησυχίας στο ξενοδοχείο, στους συγκατοίκους, στις οδηγίες των Συντονιστών και των Καθηγητών.

 Προσοχή:

Για την αεροπορική μετάβαση και τη διαμονή, μπορείτε να επικοινωνείτε με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Όθωνας (othonas@worldpartytraveller.com         

Direct Telephone Number: + 30 211 800 42 30)

 ή με άλλο της δικής σας επιλογής.  

 Η κράτηση γίνεται με ευθύνη των σπουδαστών και το πρόγραμμα δεν εμπλέκεται στην οικονομική διαδικασία. Για να εξασφαλίσετε τις ειδικές εκπτωτικές τιμές, θα πρέπει να αναφέρετε κατά την κράτηση του δωματίου σας στο προτεινόμενο ταξιδιωτικό πρακτορείο ότι είστε σπουδαστής του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.

Σίτιση

Τα γεύματα θα παρέχονται στον χώρο σίτισης της Μεγάλης του Γένους Σχολής και θα είναι δωρεάν μόνον για τους/τις εγγεγραμμένους/ες φοιτητές/τριες του προγράμματος.

 Οι τάξεις

Οι τάξεις ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου και διαρκούν μέχρι και την Τετάρτη 6 Μαΐου. Τα μαθήματα/διαλέξεις και εργαστήρια (κατά την επιλογή του κάθε Καθηγητή/Εισηγητή) θα ξεκινούν στις 09.30 και θα πραγματοποιούνται στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης του Γένους Σχολή.

Μετά το τέλος των διαλέξεων θα ακολουθεί συνάντηση των σπουδαστών/στριών με την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος για τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας στο πλαίσιο του brainstorming.

Παρακαλείστε να είστε ιδιαιτέρως τυπικοί ως προς την έγκαιρη ώρα προσέλευσης.

 Υπογραμμίζεται ότι κάθε πρωί λεωφορείο του προγράμματος θα αναχωρεί για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή (το ακριβές σημείο θα σας ανακοινωθεί).

 Προσοχή: Το πρόγραμμα είναι άκρως αυστηρό ως προς την τήρησή του. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική και οι χρόνοι τηρούνται απαρέγκλιτα. Δεν επιτρέπονται αδικαιολόγητες απουσίες. Επίσης, η ώρα της αναχώρησης των πούλμαν είναι συγκεκριμένη και δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις, για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος.

 Εκπαιδευτικό/ενημερωτικό υλικό

Πριν την επίσημη έναρξη των σεμιναρίων του Θ.Π., οι σπουδαστές/στριες ενημερώνονται και μελετούν εκπαιδευτικό/ενημερωτικό υλικό, το οποίο έχει σταλεί από την πλευρά των Καθηγητών/Εισηγητών και αναρτάται στην ιστοσελίδα του προγράμματος summerschool.ac.uoi.gr. Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και περιλήψεις των εισηγήσεων. Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό δίδεται στους/στις φοιτητές/τριες την πρώτη ημέρα των μαθημάτων, μαζί με μια σειρά δώρων/εκπλήξεων του προγράμματος. Η οργάνωση της κάθε τάξης και του μαθήματος γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του Καθηγητή/Εισηγητή.

 Επιπλέον δραστηριότητες

Η συμμετοχή στις επιπλέον δραστηριότητες είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση απουσίας, αυτή θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη και να ενημερώνεται ο αρμόδιος Συντονιστής, ώστε να μην καθυστερεί η οργανωμένη μετακίνηση των υπολοίπων σπουδαστών/στριών. Η δωρεάν μετακίνηση με το λεωφορείο του προγράμματος αφορά αποκλειστικά τους συμμετέχοντες. Ανεξάρτητη μετάβαση δεν επιτρέπεται, εκτός ειδικών και αιτιολογημένων περιπτώσεων και αφού γίνει η σχετική ενημέρωση προς τους Συντονιστές, ενώ γίνεται με ευθύνη των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα δεν φέρει καμία ευθύνη και υπογράφεται σχετική φόρμα από τους συμμετέχοντες.

 ΜΜΕ

Τις δράσεις και τα μαθήματα του Θερινού Πανεπιστημίου παρακολουθούν και καταγράφουν δημοσιογράφοι διεθνών, πανελλαδικών και τοπικών ΜΜΕ.

 Χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας:

Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη

Δ/νση: Turnacibaci Sokak 22-Beyoglu 34433, Istanbul-Turkey

Τηλ.: (0090212) 3938290-1-2, 3938294

Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +905436819982

Ε-mail: grgencon.kon@mfa.gr

Web-Site: https://www.mfa.gr/istanbul

(Γενικός Πρόξενος: Γεωργία Σουλτανοπούλου – ΣΠΑ΄)

Ιατρική μέριμνα

Σε απόσταση 5 λεπτών από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή υπάρχει το ιδιωτικό εβραϊκό νοσοκομείο Or-Ahayim, Özel Balat Hastanesi, https://www.balathastanesi.com.tr/

(αχρείαστο!)

 Ορισμένες πληροφορίες για την Κωνσταντινούπολη

– https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g293974-Activities-Istanbul.html

– https://el.wikipedia.org/wiki/Κωνσταντινούπολη

 Ορισμένες πληροφορίες για την Μεγάλη του Γένους Σχολή

http://www.megalisxoli.gr/Istoriko.html?fbclid=IwAR3ZnByve4iYgEApqXdd12jfGhVvNttwdjQK9MPnafCZB9DZ9lz9MHu8FL0

https://el.wikipedia.org/wiki/Μεγάλη_του_Γένους_Σχολή

 Καλή μας αντάμωση!

Νικολέττα Τσιτσανούδη

6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  & ΜΜΕ

Κύριε/Κυρία

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο 2020, στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να γίνει κατάθεση του συνόλου των διδάκτρων στον λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία και έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση του προγράμματος.

Η κατάθεση γίνεται στην Τράπεζα Πειραιώς.

IBAN : GR 20 0172 4050 0054 0503 4810 310

Αρ. Λογαριασμού:  5405 034 810 310

Δικαιούχος Λογαριασμού: Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την κατάθεση των χρημάτων θα πρέπει να συμπληρώσετε ως Σχόλιο τον κωδικό του έργου «82720» και το Ονοματεπώνυμο σας, πχ. «82720 Δημήτρης Χατζηγεωργίου»

Αφού καταθέσετε τα χρήματα θα πρέπει να στείλετε e-mail στο nikosmathious@gmail.com όπου θα αναφέρετε τον Κωδικό Συναλλαγής (Κωδ. Συν.- Trxn ID), καθώς και το ακριβές ποσό της κατάθεσής σας.

Η απόδειξη θα σας δοθεί με την προσκόμιση του εντύπου κατάθεσης κατά την έναρξη του προγράμματος στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα κατά την παραλαβή του εκπαιδευτικού υλικού.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε την έκδοση τιμολογίου, στο e-mail θα πρέπει να αναφέρετε τα εξής στοιχεία:

α) Επωνυμία επιχείρησης

β) ΑΦΜ και ΔΟΥ

γ) Διεύθυνση

Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τον κ. Νίκο Μαθιουδάκη στο nikosmathious@gmail.com