Μια συναρπαστική παράσταση  η «Μήδεια» του συμπατριώτη μας  Λεωνίδας Λοϊζίδης στη Νέα Υόρκη.«Πρόκειται για ένα παραμύθι αγάπης το οποίο καταλήγει σε τραγωδία». Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης σκηνοθετεί με μαεστρία τη    «Μήδεια» του Ευριπίδη,   έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών.

Sold-out η αφιερωμένη στο Νίκο Μούγιαρη «Μήδεια» του Παγκυπρίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Sold-out» είναι πλέον η παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη του Θεατρικού Τμήματος του Παγκυπρίου Συνδέσμου η οποία θα λάβει χώρα στις 23 Φεβρουαρίου 2019 στο Queens Theatre on the Park, στο Φλάσινγκ.

Η παράσταση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ηγέτη, του μεγάλου ευεργέτη και του φιλανθρώπου Νίκου Μούγιαρη που απεβίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 4 Ιανουαρίου 2019.

Η θεατρική ομάδα, η οποία πλαισιώνεται από ομογενείς και Αμερικανούς επαγγελματίες προετοιμάζεται πυρετωδώς.

«Οι Αναμνήσεις» παρακολούθησαν μια από τις πρόβες που γίνονται στο ιδιόκτητο κτίριο του Παγκυπρίου στην Αστόρια και το βίντεο που ακολουθεί είναι άκρως εντυπωσιακό και μιλάει από μόνο του.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι πρόβες γίνονται με τα κουστούμια και για το υποκριτικό ταλέντο των ηθοποιών καθώς επίσης και του Τάσου Γερολαίμου που έχει αναλάβει τα σκηνικά.

Ερωτηθείς για την παράσταση ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε ότι «είναι sold-out» και  ότι τις τελευταίες ημέρες απηύθυναν μήνυμα στους ομογενείς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση να μπουν σε λίστα αναμονής προκειμένου να ευεργετηθούν από τυχόν ακυρώσεις.

«Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Μούγιαρη που συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης του Θεατρικού Τμήματος του Παγκυπρίου και υπήρξε ο μέγας ευεργέτης του.

Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο και τον πρόεδρό του Φίλιπ Κρίστοφερ που ασπάστηκαν και έκαναν το όραμα του Νίκου Μούγιαρη πραγματικότητα. Ευχαριστούμε επίσης την πρόεδρο Έφη Αντωνίου  και το συμβούλιο του Τμήματος για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν ασχολούμενοι με τα οργανωτικά και όχι μόνο ζητήματα».

«Μετά το τέλος της παράστασης θα ανακοινώσουμε ότι κάθε χρόνο θα απονέμονται δύο υποτροφίες στη μνήμη του Αλέξη και του Νίκου Μούγιαρη σε  ένα αγόρι και σε ένα κορίτσι που σπουδάζουν σε δραματικές σχολές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον του κοινού επεσήμανε: «Μετά από δέκα περίπου χρόνια καταφέραμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ομογενών, αλλά και των Αμερικανών για το ελληνικό θέατρο. Περιττό να σας πω ότι τα 70% με 80% των θεατών είναι Αμερικανοί και αυτό αποδεικνύει ότι το όνειρο και το όραμα του Νίκου Μούγιαρη όχι μόνο πήρε σάρκα και οστά, αλλά μεγαλουργεί.

Στόχος της παράστασης είναι να προβάλλουμε τον ελληνικό πολιτισμό και να υπενθυμίσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας ότι πέραν από το σουβλάκι, το τζατζίκι και τον γύρο η Ελλάδα έχει κληρονομήσει τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο που προσέφεραν στην ανθρωπότητα μοναδικά και με διαχρονικές αξίες έργα, τα οποία ακόμη και σήμερα εν έτη 2019 είναι πιο επίκαιρα από ποτέ».

Αναφερόμενος στη Μήδεια επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα παραμύθι αγάπης το οποίο καταλήγει σε τραγωδία».

«Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα που βλέπουμε να θυσιάζονται παιδιά στο βωμό της μεγάλης αγάπης και του πάθους. Οι γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά. Η γυναίκα εγκαταλείπει το σύζυγο και στο τέλος της ημέρας αποδέκτες των πράξεών τους είναι τα παιδιά μας. Σήμερα βλέπουμε τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών να πνίγονται στη Μεσόγειο. Βλέπουμε τα παιδιά στη Μέση Ανατολή να ζώνονται με βόμβες, να σκοτώνονται και εμείς παραμένουμε βουβοί και άβουλοι θεατές.  Στο τέλος του έργου ο χορός ο ίδιος φοράει τα κόκκινα και εκπέμπει σαφέστατα το μήνυμα ότι είναι συνυπεύθυνη όλη η κοινωνία».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που λαμβάνει από τους Αμερικανού ηθοποιούς κατά τη διδασκαλία του έργου ο κ. Λοϊζίδης επεσήμανε: «Τον βασιλιά Κρέοντα τον βγάζω τρελό γιατί αποφασίζει να προξενέψει την κόρη του στον Ιάσωνα παίρνοντάς την από έναν γάμο με δύο παιδιά. Η εξουσία δεν ενδιαφέρεται για την οικογένεια και τα παιδιά. Το μόνο που υπολογίζει είναι η δύναμη την οποία ο κόσμος δοκιμάζει και αποδοκιμάζει καθημερινά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην εξουσία να ασκήσει τη δύναμη και τη βία και να αντιληφθούμε ότι τη δύναμη την έχει ο λαός, την έχουμε εμείς. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».